Hvordan velge riktig PC

Hvordan velge ny PC

Pris, ytelse og lagringsplass

Er tiden inne for å bytte PC? Det kan være vanskelig å velge riktig PC i dag da det er en jungel av modeller og mye tekniske begrep man ikke skjønner noe av. Selgere overøser deg med tekniske begrep, og til slutt bare kjøper du det de sier. Kjenner du deg igjen?
Her tar vi for oss det aller viktigste, uten å snakke prosessor, buffer, ram, grafikk, oppløsning, gigabyter og megabyter. Nemlig ytelse og lagringsplass!

Her hos oss har solgt datamaskiner i mange år og har selvfølgelig grei kompetanse på hva som passer til hver enkelt kunde. Vi skal ikke gå inn på masse tekniske begrep, men heller fortelle deg de viktigste tingene du bør ha i hodet når du skal kjøpe ny pc.

Pris / ytelse ved kjøp av ny PC

«Man får det man betaler for». Ja, det er faktisk helt sant! Vi snakker da først og fremst om «ytelse». Tenk litt nå, er din gamle PC blitt treg syns du? OK, det er jo derfor man bytter den ut..
OBS! Vi renser/oppdaterer selvfølgelig din gamle PC for å gi den nytt liv. Det anbefales å gjøre før du kjøper ny.

Tenk litt tilbake

Nå er spørsmålet vårt: når du kjøpte den ny, var det en av de rimeligste maskinene eller gikk du litt opp i pris for å få en bedre modell? Vi opplever stadig at maskiner i lavere prisklasse oppleves som trege allerede etter 2-3 år. Men kjøper du en dyrere maskin, kanskje 1.5x prisen. Da kanskje holder den seg rask nok i kanskje 5-7 år. Ja dette er faktisk viktigste forskjellen, forklart uten å bruke ett eneste teknisk begrep!

Lagringsplass, harddisk. Hvor mye plass trenger du?

Mappesymbolet på verktøylinjen.

Det neste du bør tenke på er hvor mye plass du behøver. Vi ser at våre kunder ikke vet hvor mye plass de har brukt. Her kommer en enkel oppskrift på hvordan du finner ut dette.

Klikk på mappesymbolet for å komme inn på «filutforsker». Symbolet pleier å ligge nederst på «verktøylinjen».

Dobbeltklikk på C: i filutforsker, og dobbeltklikk på «Brukere» eller «Users».

Nå er filutforsker åpen. Her ser du hoveddisken som heter C: Dobbeltklikk på den, og dobbeltklikk på «Brukere» eller «Users» :

Nå ser du brukerne. Høyreklikk på ditt brukernavn og velg «Egenskaper» eller «Properties» nederst på menyen som dukker opp. Nå ser du at diskforbruk blir summert opp. Vent til det er ferdig.

Oppsummering av diskforbruk.

Når summering er ferdig så ser du hvor mye plass du har brukt. Nå tar jo «systemet» fort ca. 100GB eller mer, så hvis du summerer disse som i dette tilfelle er 100+129GB er summen 229GB. Dette tallet er viktig å ta med til butikken hvor du skal kjøpe PC. Her holder det selvfølgelig ikke å kjøpe en PC med 128GB harddisk. Ikke 256GB heller, som er neste størrelse. Her BØR du opp i 512GB, sånn at du har plass til å vokse på.

Har du flere brukere på din PC, så må du repetere denne prosessen for alle brukerne og summere til slutt.

Sånn, dette var jo veldig grovt forklart. Men håper du lærte noe av det. For mer detaljer må du nødvendigvis snakke med en selger. Bruker du krevende programvare, kanskje driver mye med video, musikk? Da er det jo veldig viktig at man snakker litt mer detaljer med en selger.